Buffett tarzı portföyde, iyi seçilmiş maksimum 10 hisse olmalı


Robert G. Hagstrom tarafından kaleme alınan Warren Buffett Tarzı adlı kitapta, yatırım gurusu Warren Buffett’ın değer yatırımcılığı yaklaşımı detaylıca incelenmiş ve biz küçük yatırımcılar için ana noktalar sistematik olarak ortaya konulmuş.

Buffett Way Eng.png

Kitapta, Warren Buffett’ın bir hisseyi seçerken hangi kriterlere göre eleme yaptığı çok güzel bir biçimde anlatılmış.

Benim bugün öne çıkarmak istediğim konu ise, kitapta detaylandırılan Buffett’ın portföy yapısı tercihi:

1.) Portföyde kaç hisse bulunmalı?

2.) Her hissenin ağırlığı ne olmalı?

The Warren Buffett Way.png

Kitapta, Warren Buffett’ın portföy tarzının “Odaklı Yatırım” olduğu ifade ediliyor. Odaklı yatırım stratejisine göre, portföyde yer alan her hisse hassasiyetle değer yatırımcılığı felsefesine uygun olarak seçiliyor. Seçilen her hisse için çok üst düzeyde inceleme yapılıyor ve bu hisse ile ilgili piyasadaki ortalama bir yatırımcıdan çok daha fazla bilgiye sahip olunuyor.

Odaklı yatırım kapsamında maksimum 10 hisse öneriliyor. Hikayesine çok inanılan ve piyasada içsel değerine göre çok ucuz işlem gören hisseler için portföy payı arttırılabiliyor. Bu bakımdan, 10 hisselik bir portföyde 3-4 hissenin portföy ağırlığı %70 mertebesine bile ulaşabiliyor.

Ağırlığı ciddi oranda yüksek hisselerde şu değerlendirme yapılıyor: Bu hisseden elde edeceğimiz getiri ne kadar yüksek ve bu hisseyi portföye koyduğuuzda aldığımız risk ne kadar düşük? Yüksek getiri ve düşük risk kriterlerini sağlayan hisseler, uzun vadeli değer yatırımcısı bakış açısı ile portföye yüksek ağırlık ile dahil ediliyor.

Bu bakımdan, sınırlı bir yukarı potansiyeli olan ve buna karşılık yüksek riskleri de olan bir hisse ise eleniyor.

İlgili kitabın Türkçe çevirisini Scala yayınlamış ve çeviriyi de Ali Perşembe tamamlamış.

Buffett Way Tur.png







Previous
Previous

Warren Buffett’ın hisse seçiminde kullandığı 12 prensip

Next
Next

İlk olarak hangi Peter Lynch kitabını okumalıyım?