İlk olarak hangi Peter Lynch kitabını okumalıyım?


Peter Lynch, ABD merkezli Fidelity Investments bünyesinde bulunan Magellan Fonu’nu 1977 ile 1990 yılları arasında yöneten efsane fon yöneticisidir. Yıllık olarak %29,2 oranında getiri elde ederek, ulaşılması çok güç bir performans göstermiştir ve S&P 500 endeks getirisini ikiye katlamıştır. Bu bakımdan, Magellan’ı dünyanın o dönem en başarılı fonu haline getirmiştir.

Fondan ayrıldıktan sonra, çeşitli üniversite ve kurumlarda danışman olarak görev alan Peter Lynch, yatırım stratejilerini anlattığı ve gençleri erken yaşlarda hisse senedi yatırımı yapmaları konusunda cesaretlendiren kitapları kaleme almıştır.

Bana gören ilk okunması gereken kitabı, Türkçe’ye de Borsada Tek Başına adıyla çevrilen One Up on Wall Street olmalıdır.


One Up on Wall Street.png

Bu kitapta, Peter Lynch hisse seçim kriterleri, uzun vadeli yatırım stratejisi, hisseleri ayırdığı ana kategoriler ve her kategori için önerdiği spesifik stratejileri anlatıyor.

Vurgulanan ana nokta, küçük yatırımcıların, profesyonel fon yöneticilerine göre önemli avantajlara sahip olduğudur. Örneğin, çok başarılı olan bir hamburger zincirini, küçük yatırımcı, şirket henüz birkaç yıllıkken tespit edebilir. Bu şirketin, profesyonel fon yöneticilerinin radarına girmesi için büyümesi gereklidir ve bu süreç birkaç yılı alabilir. Bu bakımdan, küçük yatırımcı, müşterisi olduğu şirketleri henüz erken evrede tespit ederek, bu şirketlere ortak olabilir.

Diğer kitabı olan Beating the Street ise dilimize Borsayı Yenmek olarak çevrildi. Bu kitap ise, bir önceki kitapta anlatılan kavram ve stratejilerin, adeta spesifik hisseler için uygulanmasını anlatıyor. Teorik bilgilerin pratiğe dökülmesi gibi düşünebiliriz.


Beating the Street.png

Son kitap olan Learn to Earn ise, dilimize Kazanmayı Öğren adıyla çevrildi. Bu kitap, biraz daha yatırım yapmaya yönelik temel bilgileri içeriyor ve yatırım konusuna ilgi duyanları ve özellikle gençleri eğitmeyi hedefliyor.

Learn to Earn.png

Borsa, hisse senetleri ve yatırım konularına ilgi duyup, çok sınırlı bilgisi olanlar ilk olarak Kazanmayı Öğren’i okuyabilirler.

Halihazırda hisse senedi yatırımı olanlar, borsanın ve yatırım konularında belirli bir seviyede olanlar ise, Borsada Tek Başına ile başlayıp, sonrasında da Borsayı Yenmek ile devam edebilirler.

Bu 3 kitabın da Türkiye’de Scala Yayıncılık tarafından basıldığını da hatırlatalım.

Umuyorum ki bu kitapları faydalı bulursunuz, iyi okumalar dilerim.













Previous
Previous

Buffett tarzı portföyde, iyi seçilmiş maksimum 10 hisse olmalı

Next
Next

Proje bazlı iş yapan hisselerin riskleri