Tat Gıda’da satılmayan son kale: Salça

Herkese merhabalar,

Bu hafta, halka açık şirketlerin satın alma ve satış haberleri ardı ardına geldi. Erdemir, Gözde Girişim ve Yıldız Holding’ten Kümaş’ı alırken, ambalaj şirketi Mondi, halka açık olan Olmuksan’ı satın alacağını açıkladı.

Son haber ise, Koç Holding şirketi olan Tat Gıda’dan geldi. Bir süredir piyasada satış görüşmeleri yaptığı bilinen Tat Gıda, süt ve süt ürünleri markası olan SEK’i Çallı Gıda’ya satacağını açıkladı.

SEK’in satışı için hisse devri değil, varlık devri yapılacak. Böylece, Tat Gıda’nın bir iş birimi olarak faaliyet gösteren SEK operasyonu, işlemin kapanışını takiben Tat Gıda bünyesinden çıkıyor olacak.

Tat Gıda, daha önceleri 4 iş biriminden oluşuyordu:

Tat: Salça, domates ürünleri, ketçap

SEK (Süt ve süt ürünleri): Çallı Gıda’ya satılıyor

Maret (İşlenmiş kırmızı et ürünleri): Namet’e satıldı

Pastavilla (Makarna): Durum Gıda’ya satıldı

Tat Gıda, son yıllarda bu 4 iş biriminin üçünden çıkma kararı vererek, Tat markası altındaki domates ürünlerine odaklanmayı seçmiş oldu.

Şirketin son satış ile ilgili KAP bildirimi şöyle:

“Şirket'in uzun vadeli iş planları çerçevesinde, ana faaliyet konumuz olan ve toplam karlılığımız içinde daha yüksek paya sahip olan salça ve konserve ürünleri iş koluna odaklanılması ve süt ve süt ürünleri iş kolundaki tüm varlıkların satışı.”

Şirket, salça ve konserve alanına odaklanacağını belirtiyor.

SEK işleminde değerleme:

“Sözleşme uyarınca pazarlık usulü ile belirlenen toplam satış bedeli KDV hariç 240.000.000 TL olup, bu tutarın 105.000.000 TL'si Gayrimenkullerin Bedeli, 51.756.727 TL'si Kapanışta devre konu olabilecek tüm stoklar için 30 Eylül 2020 verileri dikkate alınarak öngörülen Tahmini Stoklar Değeri ve bakiye 83.243.273 TL ise diğer devre konu varlıkların satış bedeli olarak belirlenmiştir.”

SEK markası, Türkiye’de tüketici nezdinde akla ilk gelen 3 süt markasından birisidir. Ayrıca, bir Koç Holding markası olarak da tüketici nezdinde güven telkin eden bir gıda markasıdır. Yukarıdaki değerlemeye bakıldığında, SEK markasının 83 milyon TL’lik kısımda yer aldığı anlaşılıyor. Bu da işlem kapsamında, yatırımcının SEK markası için çok yüksek bir bedel ödemeden, bu marka haklarını bünyesine kattığını gösteriyor.

Bu işlemde hem yerli hem de yabancı oyuncularla görüşüldüğünü tahmin ediyorum. Sonuçta, alıcı süt sektöründen birisi oldu. SEK markasını kullanarak, kendi operasyonlarını daha başarılı bir seviyeye taşımayı hedefleyeceklerdir.

Tat Gıda için süt alanından çıkmak değerlemeden daha da önde gelmiş olabilir. Süt sektörü, son yıllarda rekabetin oldukça arttığı bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Zaten Tat Gıda da daha iyi marjlara sahip olan salça ve konserve alanına odaklanacağını belirtmiş.

“Şirketimizin 30.09.2020 tarihli kamuya açıklanan finansal tablolarında satışı gerçekleşecek olan tüm varlıklara ilişkin net defter değeri yaklaşık 155 milyon TL olarak hesaplanmaktadır.”

Bu ifadeden de bu varlık satışının değerlemesinin, defter değeri ile mukayese edildiğinde çok cazip olmadığı söylenebilir.

Tat Gıda hissesine olası etkiler:

Kaynak: Tat Gıda 2020 3. Çeyrek yatırımcı sunumu

Kaynak: Tat Gıda 2020 3. Çeyrek yatırımcı sunumu

Bu işlem sonrasında, Tat Gıda, SEK tarafından gelen cironun yaklaşık olarak yarısını kaybetmiş olacak. 2020 9 aylık dönemde, kabaca 1 milyar TL’lik cironun 500 milyon TL’si SEK tarafından gelmekteydi.

Şirket, 2020 3. çeyrek yatırımcı sunumunda, salça ve süt birimlerinin ayrı ayrı karlılıklarını vermemektedir. Ancak salçanın daha yüksek marjlı bir alan olduğu belirtildiği için, ciddi ciro kaybına karşın, şirketin ilerleyen dönemlerde kar marjı artışa geçecektir.




Previous
Previous

Girişim sermayesi ve özel sermaye fonlarını anlamak, küçük yatırımcıya ne katar?

Next
Next

Erdemir’in Kümaş Manyezit hamlesi