Erdemir’in Kümaş Manyezit hamlesi

Arkadaşlar herkese mutlu ve sağlıklı günler diliyorum.

2018 yılında başlayan Kümaş Manyezit’in satış sürecinde, nihayet mutlu sona yaklaşıldı.

Bildiğiniz gibi, dün (04 Ocak 2021) KAP’a hem Erdemir hem de Gözde Girişim tarafından bildirimler yapıldı ve böylece Erdemir’in Kümaş’ın %100 hissesini satın almak üzere hisse devir sözleşmesi imzaladığı ortaya çıkmış oldu.

Kümaş’a biçilen değer 340 milyon $. Bu Şirket Değeri oluyor. Kümaş’ın bilançosunda 80 milyon $ net borç var. Erdemir, bu işlemi tamamladığında, bu net borcu üstlenecek. Geriye kalan yaklaşık 260 milyon $ tutarındaki hisse değerini de, %100 hissenin karşılığı olarak Gözde Girişim ve Yıldız Holding’e ödeyecek.

Şirket Değeri: 340 milyon $

Net borç: 80 milyon $

Hisse değeri: 340 - 80 = 260 milyon $ (Erdemir’in peşin olarak cebinden çıkacak tutar)

Gözde Girişim’in %51, Yıldız Holding’in %49 hissesi mevcut Kümaş’ta. Bu bakımdan 2 şirket de yaklaşık 130 milyon $ kasalarına koymuş olacaklar.

Henüz bu işlemin tamamlanmadığını, hisse devir sözleşmesinin imzalandığını belirtelim. İşlem tamamlandığı zaman, hisse ve para el değiştirmiş olacak.

Ödeme peşin olarak yapılacak. Erdemir, bu ödemenin tamamını kendi bilançosundan yapabileceği gibi, dilerse satın alma bedelinin bir kısmını banka finansmanı ile de yapabilir. Burada net olan nokta ise, işlemin kapanış gününde, yaklaşık olarak 260 milyon $ paranın Gözde ve Yıldız’a peşin olarak ödeneceği.

Bugünkü (05 Ocak 2021) hisse performanslarına bakıldığında şöyle bir durum ortaya çıkıyor:

EREGL: Günü %1,55 düşüş ile 14,57 TL’den tamamladı.

GOZDE: Günü %9,99 düşüş ile 7,75 TL’den tamamladı.

Kümaş’ın satış bedelinin, Gözde hissedarlarının pek de hoşuna gitmediği anlaşılıyor.

Kaynak: Gözde Girişim, 31 Aralık 2019 tarihli yatırımcı sunumu

Kaynak: Gözde Girişim, 31 Aralık 2019 tarihli yatırımcı sunumu

Değerleme:

Kümaş’ın 2019 FAVÖK tutarının 54 milyon $ olduğu anlaşılıyor. Bu karlılığa göre, Şirket Değeri / FAVÖK çarpanının 340 / 54 = 6.3x olduğu anlaşılıyor.

Yatırımcı sunumu

Yatırımcı sunumuna göre, 31 Aralık 2019 tarihinde, Gözde Girişim kendi Kümaş hissesini 835 milyon TL olarak değerlemiş. %100 hissenin değeri bu hesaba göre 1,7 milyar TL civarında.

260 milyon $ tutarındaki işlem değeri ise 260 x 7.3 = 1,9 milyar TL civarında.

Bu bakımdan, Gözde, defterlerde görünen değere yakın bir değerden Kümaş’ı satmış gibi görünüyor.

Ereğli, Gözde ve Yıldız Holding için bu işlemin faydası nedir?

Erdemir:

Erdemir, bu satın alma ile ülkemizin en büyük entegre refrakter üreticisinin sahibi olmuş olacak. Erdemir’e Kümaş’tan ek olarak yaklaşık 150 milyon $ ciro ve 50 milyon $ FAVÖK gelmiş olacak.

Erdemir’in 2019 cirosu 4,8 milyar $. Bu bakımdan, Kümaş’tan gelen ciro yalnızca %3 ek katkı yapacak.

Refrakter ürünler, ikamesiz şekilde çelik, çimento ve cam üretimindeki yüksel sıcaklık uygulamaları için gerekli kritik bir unsurdur.

KAP açıklamasında, bu satın almanın amacı şu şekilde açıklanmıştır:

“Geriye entegrasyon stratejileri çerçevesinde, üretim süreçlerinde ihtiyaç duyulan endüstriyel ürünlerin karşılanması ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimize stratejik katkı sağlanması.”

Erdemir, üretim sürecinde kullandığı bir endüstriyel ürünü kendi bünyesinde üretmeye başlayacak. Bunun karlılığa olumlu etki etmesini bekleyebiliriz. Ancak tam olarak bu karlılık artışının büyüklüğünü öngörmek bugün itibarıyla oldukça zor.

Ayrıca, diğer çelik üreticilerine de ürün satan Kümaş’ın Erdemir bünyesine girmesi, Erdemir için stratejik avantajlar da yaratabilir.

Gözde:

Gözde, elde ettiği nakit ile, borç geri ödemesi yapabilir ya da yeni şirketler satın almayı değerlendirebilir. Gelen 130 milyon $ tutarındaki kaynağın nasıl kullanılacağına dair henüz bir açıklama bulunmuyor.

Yıldız Holding:

Yıldız Holding’in bu kaynağı borç geri ödemesinde kullanması beklenmektedir.

Sonuç:

Daha önce Yıldırım Holding, RHI Magnesita NV (Avusturya) gibi oyuncuların da ilgi gösterdiği Kümaş, Erdemir’in olmuş oldu. Hem alana hem de satana hayırlı uğurlu olsun. Gözde ve Yıldız için nakit kaynağa ulaşım bakımından iyi bir işlem oldu. Değerleme konusunda satıcılar ne kadar mutlu oldular konusuna yorumda bulunmak zor. Alıcı için, stratejik yönü olan bir hamle. Bu satın almanın olası faydalarını Erdemir açısından önümüzdeki çeyreklerde gözlemlemeye devam edeceğiz.




















Previous
Previous

Tat Gıda’da satılmayan son kale: Salça

Next
Next

Şirket birleşme ve satın almaları (M&A) hisseleri nasıl etkiler?