Portföy önerileri

  1. Önümüzdeki 6-12 ay içinde ihtiyaç duyacağınız bir tutarla hisse senetlerine yatırım yapmayın. Yaz tatili için paraya sıkışan birisinin hisselerini satarak tatile çıktığını duymuştum. Böyle bir hareket uzun vadeli yatırım ruhuna kesinlike ters. Hisse alımında kullanacağınız kaynağa gerekirse 5-10 yıl dokunmamanız gerekir.

  2. Tüm varlığınızın yalnızca belirli bir kısmı ile hisselere yatırım yapın. Hisse senedi yatırımında, kısa vadede %30-%40 gibi düşüşler olağandır. Böyle bir düşüş durumunda, sizi strese sokmayacak ve mali durumunuzu çok etkilemeyecek bir tutarı hisse senetlerine yatırmak anlamlıdır. Bu bakımdan, varlığınızın bir kısmını gayrimenkul alanına, bir kısmını vadeli mevduat / tahvil gibi enstrümanlara koyarak bir çeşitlendirmeye gidebilirsiniz. Daha genç yaşlarda toplam varlığınızın içindeki hisse oranını yüksek tutabilirsiniz. Çünkü, bir kayıp durumunda bile, bu kaybı telafi etmek için önünüzde uzun seneler olacaktır. Ancak emekliliğine yaklaşmış bir yatırımcı için, hisse ağırlığını bir parça azaltmak ve sabit getirili araçların ağırlığını arttırmak anlamlı bir strateji olabilir.

  3. Portföyü oluştururken, dinamiklerini kolaylıkla anlayacağınız şirketlere yatırım yapmak iyi bir başlangıç olabilir. Örneğin, halihazırda müşterisi olduğunuz bir süpermarket zinciri ya da hazırgiyim perakendecisi gibi. Şirketin ne yaptığını bir cümlede özetleyemiyorsanız, iş modelini yeterince iyi anlayamamış demektir. İş modelini anlamak, şirketin ekonomik ortama göre nasıl performans göstereceğini anlamanızı kolaylaştırır. Örneğin, faizlerin artmakta olduğu bir ortamda, tüketiciler konut faizlerini yüksek bulacak, böylece gayrimenkul şirketlerinin yeni konut satışları olumsuz etkilenecektir.

Previous
Previous

2018 sonrası Türkiye’de getiri hesabı

Next
Next

Hisse yatırımında portföy tasarımı