Hisse yatırımında portföy tasarımı

Asla tek bir hisse senedine yatırım yapmayın.

Tüm yumurtaları aynı sepete koymamak ve riski çeşitlendirmek en kıymetli hususlardan birisidir. İdeal durumda, en az 5 en fazla 20 hisseye yatırım yapmak düşünülebilir. 20 şirketten oluşan bir portföyde, 1 şirketin hisse fiyatının bir günde %10 düşmesi, sizin tüm portföyünüzün değerini yalnızca %0,5 oranında etkileyecektir.

Sektörlerde de çeşitlenme

Farklı şirketlere yatırım yapmak kadar diğer önemli bir konu da farklı sektörlerden şirketleri seçmektir. 10 hisseden oluşan bir portföyümüz olduğunu varsayalım. Böyle bir portföy için 5 farklı havacılık hissesine yatırım yaptığımızı düşünelim. İlk kural olan, şirket çeşitlenmesini uygulamış olsak bile, havacılık sektöründe ciddi bir ağırlığımız olduğundan, Covid-19 krizi gibi beklenmeyen büyük bir havacılık sektörü krizinde, yaptığımız bu hatalı tercih toplam portföyümüze ciddi zarar verecektir.

Her hisseye eşit ağırlık

Son nokta ise, her hissenin toplam portföy içindeki ağırlığı olacaktır. Tek bir hissenin toplam portföydeki payının maksimum olarak %10 olması anlamlı bir eşik olabilir. Alternatif bir yaklaşım olarak, tüm hisselerin eşit ağırlıkta olduğu bir portföy tasarımını düşünebiliriz. Örneğin, 20 hisse senedinin olduğu bir portföyde her hissenin %5 ağırlığa sahip olması gibi.

Previous
Previous

Portföy önerileri