Deva Holding 2020 değerlendirmesi ve öngörüler

Herkese keyifli bir hafta sonu diliyorum.

Deva Holding finansallarını dün paylaştı. Şirketin cirosu 2020 yılında 1,9 milyar TL’ye dayandı. Dönem karı 650 milyon TL olurken, F/K çarpanı ise 9,6x’e düşmüş oldu.

Ben sonuçları gayet olumlu buldum. Dikkatimi çeken ve bu yıl içinde takip edilmesi gereken noktalardan bazıları şöyle:

1.) Şirketin 2020 brüt kar marjı %54’e yükseldi. Tüm zamanların en iyi marjı olmuş oldu. FAVÖK marjı %36, net kar marjı ise %35 ile yine tüm zamanların en iyi rakamları. Şirketin karlılığı çok iyi bir momentum yakalamış durumda. Yüksek karlılığın önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyor olacağız.

DEVA_1.png

2.) Şirketin 2020 cirosu artarken, satılan kutu adedi düştü. Bu da ortalama kutu fiyatının arttığını yani şirketin daha pahalı olan ürünlere yöneldiğini gösteriyor. Bu da marjlardaki gelişmeleri açıklıyor.

DEVA_2.png
DEVA_3.png

3.) Şirketin ihracat cirosu istikrarlı biçimde büyüyor. Yeni Zelanda, Kanada gibi ülkelerde açılan şirketlerin olumlu etkisini önümüzdeki dönemde görüyor olacağız.

4.) İmtiyazlı payların bulunması yatırımcıları huzursuz ediyor. Deva’nın düşük F/K’sını açıklayan etkenlerden birisi de bu olabilir. Şirket imtiyazlı paylar nedeniyle, hakim ortağa temettü dağıtma kararı aldı. Borsada işlem gören paylara ise, pay başı brüt 10 kuruş temettü dağıtma önerisi yapıldı.

5.) %20’lik ilaç zammı cironun artışını 2021’de de destekleyecek. Ancak şirketin yine %35-40 düzeyinde bir ciro artışı yakalayabileceğini düşünüyorum 2021 yılında da.

Son finansalları olumlu bulduğumu söylemeliyim. Deva hissesini uzun vadeli olarak tutmaya devam ediyor olacağım.

Saygılarımla.




Previous
Previous

Yüksek F/K çarpanının nedenleri ve BİM örneği

Next
Next

Migros: 2020 yılı değerlendirmesi