Yüksek F/K çarpanının nedenleri ve BİM örneği
Herkese selamlar,
Bugünkü yazıda değerleme çarpanlarının genel olarak neye işaret ettiğinden ve bu çarpanların hangi durumlarda ciddi şekilde değişebileceğinden bahsedeceğim.
Bildiğiniz gibi, şirketlerin değerlemelerini incelemek için çok sayıda çarpandan yararlanabiliyoruz. Pratikte en çok kullanılan çarpan ise F/K çarpanı. Bu çarpan özetle, hisse senedi fiyatının, bir hisseye karşılık gelen net kara bölünmesi ile bulunuyor. Hisse fiyatı 100 TL, hisse başına net kar 5 TL ise, burada F/K çarpanı 20 oluyor. 15 F/K çarpanının makul bir değerlemeye işaret ettiği düşünülüyor. 20’nin üstündeki çarpanların yüksek (pahalı hisse) olduğu düşünülürken, 10’un altındaki çarpanlar ise (ucuz hisse) çekici değerleme olarak görülüyor.
Değerleme demek, bir hissenin gelecekte elde edeceği nakit akımlarının bugünkü değerini anlamak demektir özetle. Bu bakımdan, çarpanlar aslında şu hususları göz önünde bulundurur:
Şirketin büyüme potansiyeli (Ciro büyüme hızı)
Karlılık
İşletme sermayesi ihtiyacı
Sabit yatırım ihtiyacı
Bu 4 unsur bir hissenin değerlemesinde çok önemli noktalardır.
Yatırımcılar bu hususları değerlendirerek, adeta her hisseye bir çarpan biçerler. Örneğin, BİM’in F/K çarpanının hep 20’nin üzerinde olmasının bir sebebi vardır. Şirket, oldukça hızlı büyümektedir. Karlılığı indirim marketçiliği için gayet tatminkar ve istikrarlıdır. BİM tüketicisinden ödemeyi çok kısa sürede nakit ya da kredi kartı olarak alır. Mallar marketlerde kısa süre kalır ve çok yüksek stok taşıma maliyetine katlanmaz. Ayrıca, tedarikçilere de daha uzun sürede ödeme yapar.
BİM ayrıca, yeni mağaza açarken, çok yüksek yatırım harcamalarına katlanmaz. Böylece, bu 4 unsur bir araya gelerek, yüksek bir değerleme çarpanı meydana getirir.
Bir beyin jimnastiği yapacak olursak, BİM’in sürekli 20 üstünde F/K çaroanları ile değerlendiğini görüyoruz. Bunu sağlayan, yüksek büyüme, kuvvetli pazar konumu, yatırımcıların şirkete güveni gibi unsurlar.
Peki bu çarpan ne zaman düşecektir?
İlk akla gelen husus, BİM özelinde büyümenin ne zaman yavaşlayacağı sorusudur. BİM’in büyümesinin bir kısmı enflasyondan gelmektedir. Yani BİM hiç yeni mağaza açmasa bile cirosunu fiyat zamları ile arttırabilecek durumda. Burada yatırımcıların büyümede yavaşlama olarak yorumlayacakları husus, bana kalırsa mağaza açılış sayılarındaki olası düşüş olacaktır.
Bu duruma birkaç yıl varmış gibi gözükse de, BİM’in mağaza açılışını yavaşlatabilecek olası nedenler şunlardır:
Yeni mağaza açılışı için lokasyon opsiyonlarının daralması, ekonomik anlam ifade eden yeni lokasyon azlığı
Yeni açılacak mağazanın mevcut mağazanın cirosuna zarar verme olasılığı
Regülasyon tehdidi
Rakiplerin çekici lokasyonları kapıyor olması
Buradaki risk, mağaza açılışlarının bir anda sıfıra düşmesi değil, yavaşlaması durumudur. Bu durumda, yatırımcılar cironun büyümesinin artık büyük ölçüde mevcut mağazalardan geleceğini düşünecek, büyüme hızı tahminlerini düşüreceklerdir. Bu durum da F/K çarpanının üzerinde baskı yaratacaktır.