Migros: 2020 yılı değerlendirmesi

Herkese merhabalar,

Migros, 2020 yılına ilişkin finansallarını dün gece KAP’a bildirdi. Şirket, 2020 yılını 403 milyon TL zararla kapattı.

MGROS_2.png

Şirket yılı %26 ciro büyümesi ile kapattı. 4. çeyrekteki ciro büyümesi ise %34 oldu. Migros, AVM’de yer alan mağazalarının Covid-19’dan çok olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Tüketiciler AVM’leri tehlikeli olarak düşündüğü için, cadde mağazalarına yöneldiler. Bu da BİM, A101 ve Şok gibi oyunculara fayda sağlamış olabilir. Migros’un mağazalarından kaç tanesinin AVM’de olduğunu bilmiyoruz maalesef.

MGROS_5.png

FAVÖK marjı 1,6 puan gerileme ile %8,2 olmuş 2020 yılında.

MGROS_3.png

Şirket, bu dönemde online tarafta güzel bir büyüme yakalamış. Ancak toplam ciroda online kanalın payına dair bilgi paylaşılmamış. Migros, büyük oyuncular içerisinde online tarafta en güçlü olan isim. Bu durum, önümüzdeki dönemde şirketin önemli bir avantajı olacaktır.

MGROS_4.png

2020 yılında Migros, mağaza sayısı 121 arttırarak 2.319’ya çıkardı. Kaç mağaza açıldı kaç mağaza kapatıldı bilgisi yok maalesef. Kaç mağazanın açıldığı veya kapandığı perakende alanında önemli bir metriktir.

121 ek mağaza yaklaşık %6’lık büyümeye karşılık geliyor.

MGROS_8.png

Migros için süpermarketler en önemli mağaza formatı. Şirketin geleceğini de bu format şekillendirecek.

Tüketicilerin son dönemde ülkemizde satın alma güçleri düştü. Bu nedenle, aynı segmentte olmasalar bile, Migros artık BİM, A101 ve Şok ile daha sert rekabet halinde olacaktır. Tüketiciler, artık daha seçici. Bu bakımdan, ucuz olan private label ürünlere ağırlık veren BİM en iyi pozisyona sahip isim.

Ben tüketicilerin artık şöyle düşündüğünü varsayıyorum: Private label tuvalet kağıdı da aynı işi görüyorken, neden gidip markalı ürüne daha fazla para ödeyeyim? Bu bakımdan, Migros’un önümüzdeki dönemde, fiyata karşı hassas olan müşteriler bakımından (artık toplumun çok çok büyük kısmı) çok zorlanacağını düşünüyorum.

MGROS_7.png

Özet olarak görüşlerim şöyledir:

1.) 2021 ciro büyüme beklentisinin %15-18 olması bende hayalkırıklığı yarattı açıkçası.

2.) Migros, online taraftaki yatırımlarının katkısını önümüzdeki 5 yılda alacaktır. Ancak kısa vadede büyük katkı beklememek lazım.

3.) Tüketicilerin alım gücü düştü, bundan indirim marketleri fayda sağlayacak, Migros önlem almalı buna.

4.) Pizza satışı gibi yenilikçi fikirler kulağa güzel gelse de, ciro ve karlılık etkileri sınırlı olacaktır diye düşünüyorum.

5.) Borcun azaltılması önemli ancak operasyonel olarak karlı büyümek Migros’un en önemli problemi

6.) 2020 sonuçları pandemi koşulları düşünülünce fena değil ancak 2021 ve sonrasında Migros’un artık atılım yapması şart


Previous
Previous

Deva Holding 2020 değerlendirmesi ve öngörüler

Next
Next

Portföy durumu (Şubat 2021)