Uzak durmaya çalıştığım hisseler

Herkese keyifli ve sağlıklı bir hafta sonu dilerim.

Dün Twitter hesabımdan da paylaştığım gibi, Borsa İstanbul hisse senetlerimin sayısını 21’den 7’ye düşürdüm.

Mevcut portföy şöyle:

ALKIM

BIMAS

DEVA

EGSER

EREGL

FONET

FROTO

Eskiden sahibi olduğum, tam olarak içime sinmeyen bazı hisse kategorilerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Amacım belli bir hisseyi kötülemek değil, ana prensiplerimi sizlerle paylaşmaktır.

Uzak durmaya çalıştığım hisseler:

Devlet/hükümet tarafından yönlendirilen hisseler: Bu hisselere örnek olarak KOZAL, TURSG, TCELL söylenebilir. Bu şirketlerin bazı kararlarını, salt ticari bir gerekçe ile açıklamak güç olabiliyor. Bu nedenle bu tip hisselerden uzak durmaya çalışıyorum. Örneğin, KOZAL’ın mevcut nakit bakiyesini en doğru şekilde değerlendirdiğini düşünmüyorum.

Holding hisseleri: Holding hisselerini değerlemek oldukça güç. Ben KCHOL, SAHOL yerine bu holdinglerin iştiraklerinin hisselerini almanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü, holding hissesinin büyüme hikayesini net olarak anlamak oldukça güç. Bu hikaye içinde bazen 10-15 şirket yer alabiliyor. Bunun yerine FROTO hissesi almayı tercih ettim.

Bankalar: Kağıt üzerinde ucuz olsalar bile, hükümetin mevcut politikaları nedeniyle uzak durduğum bir alan. Sanayi hisseleri çok daha cazip özsermaye karlılıklarına sahipken, bankalara bakmıyorum bile.

GYO hisseleri: Bu alanda da doygunluğa ulaşıldığını düşünüyorum artık. Hem ofis hem de AVM segmentleri, Covid-19 dönemi sonrasında bambaşka dinamiklere sahip olacak. Konut segmentinde de zorlukların olacağını düşünüyorum. Bu nedenle radarımda olan bir alan değil.

TL ciro üreten ve yavaş büyüyen işler: Ya ihracatçı şirketleri seçiyorum ya da TL kazansa bile, büyümesi çok kuvvetli şirketlere ilgi duyuyorum. Bu bakımdan, TCELL gibi hisselerden uzak duruyorum. FONET, TL kazansa bile, hızlı büyüme nedeniyle, olası TL değer kayıplarından etkilenmeyeceğini ya da az etkileneceğini düşünüyorum.

Umarım bu kategorizasyon sizlere de bir fikir verir ve portföylerinize katkı sağlar.

Sevgi ve saygılarımla.

Previous
Previous

8 hisselik portföyümün 1. çeyrek analizi

Next
Next

Küçük yatırımcı, kolaylıkla zam yapabilen şirketlere yönelmeli