Pazar potansiyeli ve Ülker incelemesi


Herkese mutlu ve sağlıklı bir pazar günü dilerim.

Herhangi bir işe yatırım yapan birisi, o şirketin gelecekteki büyüme potansiyeline yatırım yapıyor demektir. Geçmiş 3-5 yıl o işin finansal performansı ile ilgili iyi bir fikir verse bile, hisseyi satın aldığınızda, artık siz şirketin gelecekteki büyüme potansiyelini satın almışsınızdır.

Büyümeden kastedilen ise, aslında net kar büyümesidir. Net kar büyümesini de sağlayacak olan ilk unsur, doğal olarak satışların (Ciro) büyümesidir.

Satış tutarı ise, birim satış fiyatı ile satış miktarının çarpılması ile hesaplanır. Çok basit olarak, elmanın tanesini 10 liradan satan bir manav, 2 elma sattığında 20 TL satış yapmış olur. Yatırımcının dikkat etmesi gereken en önemli nokta, ileride satılabilecek olan elma adedi olmalıdır.

2020 net satış: 2 elma x 10 TL = 20 TL

Bu manav, 2021 yılında elma fiyatını, enflasyona paralel 11 TL’ye çıkardığında, yine 2 elma satıyorsa, satış şöyle hesaplanır:

2021 net satış: 2 elma x 11 TL = 22 TL (Yalnızca fiyat artışı var, miktar artışı yok)

2021 cirosu %10 artış göstererek 22 TL’ye ulaşmıştır. Ancak satılan elma adedinin sabit kalması, yatırımcıyı kuşkulandırmalıdır.

Bizim en çok seveceğimiz durum aşağıdaki gibidir.

2021 net satış: 3 elma x 11 TL = 33 TL (Hem miktar artışı, hem fiyat artışı var, en iyi durum)

Bu örnekte ciro büyümesi %65 olmuştur. Bunun bir kısmı enflasyon nedeniyle elma fiyatını arttırmaktan geliyor. Ama asıl önemli nokta 2 elma yerine, artık manavın 3 elma satarak satış miktarını arttırma gücüdür.

Satılan elma sayısı artınca, gerçek manada büyümeden bahsedebiliriz ve şirketi ilerletecek olan da bu satış miktarı artışıdır.

Ülker incelemesi

Ülker, son dönemlerde en çok konuşulan hisseler arasında yer alıyor. Ülker, Yıldız Holding bünyesinde faaliyet gösteren ve ülkemizde atıştırmalıklar denilince akla gelen ilk şirket. Atıştırmalıklar alanında, çikolata, bisküvi ve kek segmentlerinde oldukça güçlü.

Kaynak: Ülker, 3. Çeyrek 2020 Yatırımcı Sunumu

Kaynak: Ülker, 3. Çeyrek 2020 Yatırımcı Sunumu

Ülker’in cirosunun yaklaşık %60’ı Türkiye’den geliyor. Yukarıdaki grafikte, Türkiye pazarının miktar olarak yalnızca %3,1 büyüdüğünü görüyoruz. Türkiye nüfusunun yıllık %1 arttığını düşününce, pazarın kendisi ancak ek olarak %2 miktar büyümesi gösterebilmiş.

Bu durum, atıştırmalıklar sektörünün artık olgun bir aşamaya geldiğini ve büyümenin yavaşladığına işaret ediyor.

Kaynak: Ülker, 3. Çeyrek 2020 Yatırımcı Sunumu

Kaynak: Ülker, 3. Çeyrek 2020 Yatırımcı Sunumu

Kaynak: Ülker, 3. Çeyrek 2020 Yatırımcı Sunumu

Kaynak: Ülker, 3. Çeyrek 2020 Yatırımcı Sunumu

Ülker’in Türkiye pazarındaki miktar artışı neredeyse yok. Bu bakımdan, cironun artışı, fiyat ayarlamaları, kategori ve ürün karması etkilerinden geliyor. Bu durumu, Türkiye pazarında artık miktarsal büyüme bakımından zorlanıldığı şeklinde yorumlamak makul olacaktır. Şirket, Türkiye’de toplam %37 pazar payı ile atıştırmalıklar kategorisinin lideri durumunda.

Kaynak: Ülker, 3. Çeyrek 2020 Yatırımcı Sunumu

Kaynak: Ülker, 3. Çeyrek 2020 Yatırımcı Sunumu

Yurt dışı satış miktarı ise aynı dönemde %8,1 artmıştır. Bu bakımdan, yurt dışında bizim anladığımız anlamda bir miktar büyümesini gördüğümüzü söyleyebiliriz.

Suudi Arabistan, Ülker’in faaliyet gösterdiği önemli ülkelerden birisi. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki zorlu ilişkiler düşünüldüğünde, Ülker’e bu durumun olumsuz yansıması olacak mı hep birlikte takip edeceğiz.


Ana çıkarımlar:

  1. Atıştırmalıklar sektörü miktarsal büyüme açısından ülkemizde belirli bir doygunluğa ulaşmış durumda.

  2. Ülker’in miktarsal büyümede daha başarılı olduğu bölge Orta Doğu. Orta Doğu’daki ülkelerle olan politik ilişkilerimizin Ülker operasyonuna etki edip etmeyeceğini hep birlikte gözlemleyeceğiz.

  3. Ülker’in ürünlerinin geleneksel ürünler olduğunu gözlemliyoruz. Tüketiciler artık, şeker ağırlıklı ürünleri sağlıksız buluyor ve bu ürünlerden farklı alternatiflere yöneliyorlar. Dünyada, sağlıklı atıştırmalıklar, daha düşük şekerli gıdalar gibi segmentler önem kazanıyor. Ülker’in bu segmentlere yönelmesi gerekiyor.




























Previous
Previous

İndirim marketlerinin rekabeti: BIMAS vs. SOKM

Next
Next

Arzum halka arz fiyatı değerlendirmesi