İndirim marketlerinin rekabeti: BIMAS vs. SOKM


Son güncellenme tarihi: 15 Aralık 2020 Saat 20:09

Tüketicinin satın alma gücünün düşüşü ile birlikte, gıda perakendeciliğinde, indirim marketleri son yıllarda oldukça güçlendi. Bu marketler, genellikle de bakkallardan pay alırken, her mahalle arasında yer alarak, hem çok hızlı büyüdüler, hem de çok hesaplı olan ürünleri tüketici için çok ulaşılabilir kıldılar.

Bu çalışma kapsamında, halka açık olan 2 indirim marketini (BİM ve Şok Marketler) farklı parametreleri bakımından inceliyor olacağım. Bulgularımı da aşağıda paylaşıyorum.

Marketler 1.png

İndirim marketlerini şu 3 eksende inceleyebiliriz:

1.) Her bir olgun mağazanın görünümü (Unit economics): Açılan bir mağaza, 1-2 yıl içinde olgun mağazaya dönüşmektedir. Olgun mağazalar, genellikle günlük gelen müşteri adedi olarak belli bir seviyeye ulaşır ve burada müşteri sayısı ya sabit kalır ya da çok küçük artışlar gösterir. Olgun mağazada ciro artışı sepetin büyümesinden ve fiyat artışlarından gelir.

2.) Şirketin genel karlılığı (Brüt kar marjı, FAVÖK marjı)

3.) Şirketin büyüme potansiyeli (Şirket kaç yeni mağaza açabiliyor ve bu mağaza büyümesi kaç yıl daha devam eder?)

Tablo 1:

Tablo 1’de de görüleceği üzere, BİM’in mağaza başına günlük ciro rakamının, Şok’un çok önünde olduğu görülüyor. Aynı zamanda, BİM bu ciroyu yüksek oranda arttırmayı da başarmış.

Bir diğer dikkat çekici nokta ise, BİM mağazasını ortalamada günlük 613 kişi ziyaret ederken, Şok mağazaları için bu sayının yalnızca 345’te kalması.

Pandemi dönemi nedeniyle, 2020’nin ilk 9 aylık döneminde mağazaya gelen müşteri sayıları her iki şirket için de düşmüş. Bu oldukça anlaşılır bir durum. Çünkü, müşteriler Covid-19 önlemleri çerçevesinde daha az bu mağazaları ziyaret ettiler.

Günlük sepet büyüklüğü tarafında ise, iki şirketin de sepet büyüklüğünü benzer oranlarda büyüttüğü görülüyor. Bunun bir nedeni fiyat artışları olurken, diğeri de müşterinin pandemi koşulları nedeniyle her ziyarette daha çok ürün alması olabilir.

Pazara ilk giren oyuncu olan BİM, sağlam iş modeli ve özel markalı ürünlere odaklanması nedeniyle, fiyata karşı duyarlı olan tüketicilerin favorisi gibi görünüyor. Bu bakımdan, yukarıda yer alan metrikler açısından, Şok’un önünde yer aldığını söylemek mümkün.

Marketler 2.png

Tablo 2:

Tablo 2’den görüleceği üzere, ciro büyümesinde BİM oldukça kuvvetli bir performans göstermiş. Şok’un performansı da gayet başarılı. Bu büyümelerin, 2021 yılında, pandemi koşullarının zayıflaması ve baz etkisi nedeniyle, daha ılımlı seviyelere gelmesini beklemek makul olacaktır.

BİM, mağazalarında çok ağırlıklı olarak özel markalı (private label) ürünlere odaklanıyor. Şok’ta ise markalı ürünlerin ağırlığı daha fazla. Bu bakımdan, Şok’un brüt kar marjının, BİM’in marjının 5 puan önünde olduğunu gözlemliyoruz.

Ancak, FAVÖK marjına geldiğimizde, Şok bu üstünlüğünü koruyamıyor. Etkin faaliyet gideri yönetimi becerisi ile BİM, FAVÖK marjında Şok’un 3 puan önünde.

Marketler 3.png

Tablo 3:

Hem BİM, hem Şok, güçlü şekilde yeni mağaza açmaya devam ediyorlar. Burada A101 gibi bir oyuncu ile de rekabet halinde olduklarını unutmamak lazım. 2020’nin ilk 9 ayında BİM, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, mağaza sayısını %12 arttırmayı başarmış. Bu büyüme oranı, Şok için %9.

2020’nin ilk 9 ayında BİM 995 yeni mağaza açarken, Şok için bu rakam, 667’de kalmış durumda.

2020 3. çeyrekte ise, iki şirketin de benzer sayılarda mağaza açtıklarını gözlemliyoruz.

Sonuç:

BİM, sağlam iş modeli, karlı yapısı ve temettü dağıtan profili nedeniyle, borsamızın en güzide hisselerinden birisi. 20 F/K çarpanından değerleniyor olması da, yatırımcı ilgisini teyit ediyor. BİM’in gelecekte karşı karşıya kalacağı zorluklardan ilki, bu büyümeleri mağaza açılışları anlamında sürdürüp sürdüremeyeceği olacak. Bugünkü değerlemeler, bu büyüme temposunun en az 3 yıl daha korunacağını varsayıyor. Ayrıca, File süpermarket konseptinin başarısı ve BİM’in e-ticarette aktif olup olmayacağı da önemli hususlar arasında.

Şok’un uzun bir dönem sonunda net kar yazması, büyüme momentumunu koruması olumlu unsurlar olarak sayılabilir. Aracı kurumların önerilerine bakıldığında, Şok’un yüksek iskontoya maruz kaldığı ve bu nedenle %50’nin üzerinde yukarı potansiyel barındırdığı ifade ediliyor.

BİM için İş Yatırım’ın Kasım 2020’de açıkladığı hedef fiyatının 89 TL olduğunu belirtelim.

Şok için JP Morgan’ın Kasım 2020’de açıkladığı hedef fiyat ise 16,60 TL olarak dikkat çekiyor.

Previous
Previous

Hisselere uzun vadeli yatırım yöntemim

Next
Next

Pazar potansiyeli ve Ülker incelemesi