Peter Lynch Türkiye’de yaşasa Jantsa’yı keşfeder miydi?

Herkese mutlu bir hafta sonu diliyorum.

Yatırım gurusu Peter Lynch, Borsada Tek Başına (One Up on Wall Street) adlı kitabında, tenbagger kavramından bahsediyor. Bu ifade, hisse fiyatı 10 kat artan ve dolayısıyla yatırımcısının yüzünü güldüren hisseleri tanımlıyor.

Peter Lynch, portföy oluştururken, tenbagger olma potansiyeli olan hisselerin mutlaka portföye dahil edilmesi gerektiğini öğütlüyor ve 10 hisselik vasat bir portföyün bile yalnızca bir tenbagger eklenmesi ile harika getirilere ulaşabileceğini vurguluyor.

Tenbagger şirketleri tespit etmek ve bu şirketleri uzun yıllar boyunca portföyde tutmak ise hem bir farkındalığı hem de araştırmayı gerektiriyor.

Peter Lynch tarafından belirtilen bu şirketleri henüz bu şirketler büyümelerinin başındayken tespit etmek gerekli. Küçük şirket daha hızlı büyüyebilir ilkesinden de hareketle, tenbagger tespit etmek için küçük ancak yüksek büyüme gösterebilecek şirketlere odaklanmak önemli.

Bu bakımdan, BİM’in şimdiki haline değil de, henüz Türkiye çapında 100-200 mağazaya sahip olduğu dönemde bu tespiti yapmak önemli.

Peter Lynch, bu şirketleri tespit etmek içinse, küçük yatırımcının, kurumsal yatırımcılara göre daha avantajlı olduğunu iddia ediyor. Çünkü, fon yöneticileri, belirli bir büyüklüğün altındaki genç şirketleri takip etmiyorlar. Bu bakımdan, küçük yatırımcı, çok başarılı olan ve henüz büyüme evresinin başlangıcında olan şirketleri kolaylıkla tespit ederek, bu şirketlere yatırım yapabilir.

Halka açık olmasalar bile, herkesin beğenisini kazanan ve hızlı bir büyüme gösteren Köfteci Yusuf, Tavuk Dünyası ve LC Waikiki gibi şirketler, ülkemizden güzel örnekler olarak gösterilebilir. Bu şirketleri de bir tüketici olarak bizler kolaylıkla tespit edebiliriz.

Halka açık örneklere geldiğimizde ise, Jantsa benim ilgimi çekti. Fastweb üzerinden şirketin 2012-2020 arasındaki getirisini çektim.


JANTS.png

Bu dönemin (2012-2020 dönemi) getirileri şöyle:

Jantsa: %3.527

BİST 100: %274

Dolar: %402

Jantsa örneğinde, 10 değil 35 katlık bir artıştan söz ediyoruz.

Diğer etkileyici örnekler ise SASA, EGEEN ve HEKTS olarak sayılabilir.

Buradan yapabileceğimiz çıkarımlardan bazıları şunlardır diye düşünüyorum:

1.) Portföyde, olgun şirketlere yer vermek anlamlı ve daha az riskli olmakla birlikte, tenbagger potansiyeli olan birkaç büyüme hissesini de portföye eklemeliyiz.

2.) Özellikle küçük şirketlerin halka arzlarını dikkatli takip etmek lazım. Bu arzlardan da tenbagger adayları çıkabilir. Yakın zamandaki ARDYZ halka arzı iyi bir örnek olabilir.

3.) Tenbagger şirketler genellikle aracı kurumların tavsiye listelerinde yer almıyor, bu bakımdan bu şirketlerin tespiti için bizlere görev düşüyor.

4.) Yıllık 200 milyon TL ve altındaki cirolar, tenbagger bulmak için iyi bir alan olabilir. Kritik husus, işin temellerinin sağlam olması ve önümüzdeki 5 yılda ciddi bir büyüme potansiyelinin olmasına dikkat etmek lazım.

Sonuç:

Yapmamız gereken, küçük olduğu için bazen gözden kaçan ya da riskli bulduğumuz ancak temellerine baktığımızda sektöründe yetkin ve güçlü olan büyüme şirketlerini mümkün olduğunca erken tespit edebilmektir. Bu yatırımı yaptıktan sonra da, sabırlı olmak ve şirketin büyümesini uzun vadeli bakış açısıyla beklemek gerekiyor.
















Previous
Previous

ÖzdilekPark AVM’de hisse avı

Next
Next

Hisselere uzun vadeli yatırım yöntemim