Nasıl tasarruf yapıp, daha çok hisse alırım?

Hisse senedi yatırımına başladığımızda, aylık bir bütçe oluşturmak ilk adım olmalı. Bu yazıda kısa önerilerle sizlerin daha fazla tasarruf etmenize ve böylece her ay sonunda daha çok hisse alarak, uzun vadeli yatırım serüveninizde daha başarılı olmanıza katkı sağlamaya çalışacağız:

  1. Aylık gelirinizi hesaplayın ve ev kirası, gıda harcamaları, faturalar gibi üzerinde etkinizin sınırlı olduğu giderleri düşerek, tasarruf miktarınızı hesaplayın.

  2. Bu aylık tasarruf miktarınızın da bir kısmını her ay yeni hisse senedi alımında kullanmak üzere, ayrı bir hesapta takip edebilirsiniz.

  3. Aylık hisse senedi bütçenizi (İster aylık 100 TL olsun, isterse 5.000 TL) istikrarlı olarak hisse senedi alımında kullanın. Bunu bir alışkanlık haline getirmek önemli.

  4. Gıda, sağlık gibi temel harcamaları hisse yatırımı için kısmaya çalışmayın. Yalnızca elzem olmayan giderleri azaltmayı deneyerek, hisse bütçeniz için tasarruf yapın.

  5. Birden fazla kredi kartı kullanmayın. Böylece, tek kredi kartı ile tüm ödemeleri yönetebilir ve gereksiz giderleri tespit edebilirsiniz.

  6. Mümkünse kredi kartı borcunuzu aylık olarak sıfırlayın. Yalnızca minimum ödeme tutarını ödediğinizde, bankaya komisyon ödemeniz gerekecektir. Kredi kartını bir finansman kaynağı olarak değil, bir ödeme aracı olarak kullanın. Ödeyeceğiniz komisyon ile hisse alabilirsiniz böylece. Aylık kredi kartı faizleri %2 düzeyindedir. Çok düz bir hesapla yıllık %24 faize katlanmanız anlamına gelmektedir.

  7. Kredi kartı ekstrenizi her ay inceleyin ve temel ihtiyaç olmayan harcamaları tespit ederek durdurmayı deneyin.

  8. Dropbox, Sportify, Netflix gibi aylık dijital aboneliklerinizi de gözden geçirin ve buralarda tasarruf fırsatı olup olmadığını düşünün. Bu ödemeler her ay karşımıza çıktığından, gereksiz bir ödemeyi durdurmak yıllık bazda anlamlı tutarlara denk gelebilir.

  9. Sık alım satım yapmayarak, aracı kurumunuza ödediğiniz işlem komisyonlarından tasarrufta bulunabilirsiniz.

Previous
Previous

Hisseleri kendim mi seçeyim yoksa yatırım fonu mu almalı?

Next
Next

Herkesin Dilindeki Sihirli Oran: F/K