Uçuşa geçen hisselerde kırılma anı: Vakko örneği

Herkese mutlu ve sağlıklı bir hafta sonu diliyorum. Uzun vadeli yatırımda, her yıl net karı büyüyen, özsermaye karlılığı yüksek, büyüme potansiyeli olan şirketlere yatırım yapıyoruz. Bu yatırımda da, şirketlerin gelecekteki potansiyeline güvendiğimiz için, hisseleri uzun yıllar elimizde tutuyoruz.

Bazen şirket ilk yıllarından itibaren hep başarılı bir çizgi izler. Hisse fiyatı; net kar artışı ve büyüme ile benzer biçimde artış gösterir yıldan yıla. Bazense şirket momentumunu kaybeder, sıradanlaşır ve hisse fiyatı da hareketsiz kalır ve yatırımcının sabrını zorlar.

Belli durumlarda ise, yatırımcısını mutlu etmeyen şirketlerin başına güzel şeyler gelir. Bu kırılma anları, şirkete yeni bir enerji verir ve şirket adeta yeni bir kimliğe bürünür.

İşte bu yazıda bu paradigma değişimlerini ve kırılma anlarını konuşacağız.

Kırılma anlarına şu ana hususlar neden olabilir:

1.) Şirketin bir holding bünyesinde üvey evlat muamelesi görürken, yeni ve enerjik bir hissedara satılması

2.) Şirketin ArGe yetkinliklerinin yeniden canlanması

3.) Şirketin yeni yöneticisinin çok parlak bir profil olması ve şirketi dönüştürmeye talip olması

4.) Şirketin ana hissedarlık yapısının değişmesi

Aşağıda birkaç örneği inceleyelim:

VAKKO: Jaklin Güner’in Vakko CEO’su olarak atanması bu kırılma anlarından birisidir. Jaklin Hanım, perakende alanındaki en başarılı yöneticilerden birisi olarak bilinmektedir. 2014 yılında bu göreve gelmesi sonrasında, şirketin karlılığında bariz iyileşmeler olmuştur, bu da doğal olarak hisse fiyatını desteklemektedir. Bu bakımdan, şirkete Jaklin Hanım’ın gelmesi bir kırılma anıdır.

Vakko hisse getirisi, 2003-2020 (Fastweb kullanılarak hazırlanmıştır)

Vakko hisse getirisi, 2003-2020 (Fastweb kullanılarak hazırlanmıştır)

SASA: SASA bildiğiniz gibi, Sabancı Holding bünyesinde yer alıyordu. Sonrasında Erdemoğlu Holding, 2015 yılında SASA’yı Sabancı’dan satın aldı ve adeta şirkette yeni bir enerji ile yatırım atağı başlattı. Momentumunu kaybetmiş olan şirket yeni bir çehre ile yatırımcıların ve kamuoyunun karşısına çıkmış oldu.

Aşağıda SASA hisse getiri performansını görebilirsiniz.

SASA hisse getirisi, 2003-2020 (Fastweb kullanılarak hazırlanmıştır)

SASA hisse getirisi, 2003-2020 (Fastweb kullanılarak hazırlanmıştır)

LOGO: Mediterra Capital adlı özel sermaye fonunun Logo Yazılım’a yaptığı yatırım da kırılma anlarından birisi olarak görülebilir. Mediterra yatırımı ile şirket büyümesini hızlandırdı, kurumsallık anlamında ilerleme kaydetti.

TURSG: Halk, Vakıf ve Ziraat'in sigorta operasyonlarının birleştirilmesi de kırılma anı olarak değerlendirilebilir. Bu birleşmenin olası olumlu sonuçlarını önümüzdeki yıllara hep birlikte gözlemleyeceğiz.



Sonuç:

Küçük yatırımcı olarak,

  • üst düzey yönetici değişiklikleri

  • ana hissedarın şirketi satması

  • birleşmeler

  • bir fon ile ortaklık kurulması

gibi konuları kırılma anına yol açabilecek unsurlar olarak değerlendirmeli ve yakından takip etmeliyiz.

Eğer böyle bir kırılma anıyla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorsak, uzun vadeli olarak şirkete şans vermek anlamlı olabilir. Çünkü, kırılma anları, sıradan bir şirketi harika bir şirkete dönüştürme imkanına sahiptir.

Yakın zamanda benim dikkatimi çeken ve belki kırılma anı olarak değerlendirilebilecek bir CRFSA örneği mevcut. Bu şirket uzun yıllardır, zarar ederken, 2 yatırımcı grubunun da yönetimsel çekişmesine sahne oluyordu. Yönetim ve hissedarlık yapısındaki son dönemde yapılan değişiklik ile, belki bir kırılma anı görecek olabiliriz.











Previous
Previous

Hektaş’tan ortaya karışık menü

Next
Next

Alkim Kimya incelemesi ve toz deterjanın geleceği