Hub Girişim Sermayesi (HUBVC) incelemesi

Herkese selamlar,

Twitter üzerinde düzenlediğim ankette, hangi girişim sermayesi hissesini incelememi istersiniz diye sormuştum. Oyların çoğunluğunu alan HUBVC hissesini bugünkü yazımda inceliyor olacağım.

HUBVC genel görünüm:

HUBVC bir girişim sermayesi fonu (venture capital fund) olarak faaliyet gösteriyor. HUBVC, gelişme potansiyeli taşıyan erken aşama teknoloji girişimlerine, finansman ve geniş kapsamlı destek sağlayarak, global çapta başarılı olmalarını hedefliyor.

HUBVC’nin iş modeli, küçük teknoloji şirketlerine yatırım yapmak, bu şirketlerin büyüme yolculuğunda şirket kurucularına destek vermek ve şirketler olgunlaştığında da, bu şirketlerdeki hissesini satarak, getiri elde etmektir.

Başarısızlık oranlarının %80’leri bulduğu erken aşama girişimcilik dünyasında, HUBVC girişimlere, Türkiye’de veya yurt dışında bulunan fonlardan Seri A yatırımı alabilecekleri seviyeye gelene kadar gerekli desteği vererek önemli bir kaldıraç rolü oynuyor.

HUBVC son 5 yılda 16 girişime 28 Milyon TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirmiş.

Şirketin internet sitesine göre HUBVC hissedarlık yapısı

Şirketin internet sitesine göre HUBVC hissedarlık yapısı

30 Eylül 2020 itibarıyla bağımsız denetim raporuna göre hissedarlık yapısı

30 Eylül 2020 itibarıyla bağımsız denetim raporuna göre hissedarlık yapısı

HUBVC4.png

Şirketin, ana satış geliri, iştirak ettiği şirketlerin satışından gelmektedir. Elinde bulundurduğu nakit ve nakit benzeri varlıklardan faiz de kazanmakla birlikte, HUBVC için gelecekteki cironun ana kaynağı doğal olarak büyütülen portföy şirketlerinin satışından elde edilen kar olacaktır.

HUBVC aşağıdaki bir şirkete yatırım yaparken aşağıdaki yatırım kriterlerini göz önünde bulundurmaktadır:

HUBVC_Kriter.png


HUBVC mevcut yatırımları:


HUBVC.png

Şirketin, yukarıdaki tabloya göre 15 yatırımı görünüyor. Ancak en sol üstte yer alan Startershub şirketi, 60’a yakın küçük teknoloji şirketine yatırım yapmış durumda.

Portföyde yer alan şirketlerin HUBVC açısından güncel değerleri aşağıdaki tablodan görülmektedir:

HUBVC5.png

Yukarıdaki yatırımlara bakıldığında, en yüksek değere sahip yatırımın Startershub (STRS) olduğu görülmektedir. Startershub’ın %100’ü HUBVC’ye aittir. Startershub, çok sayıda erken aşama girişime yatırım yapmıştır. Detaylı döküm aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

HUBVC6.png

Startershub, yatırım yaptığı erken aşama şirketlere, büyüme konusunda çok farklı alanlarda destek olmakta, tohum aşamasından başlayarak, şirketlerin büyüme evrelerinde kurucularla birlikte çalışmaktadır.

HUBVC7.png

Startershub bünyesinde, küçük şirketlere büyümeleri için mentörlük, eğitim, networking gibi destekler veriliyor. Şirket bu aşamaları başarıyla tamamladığında, Startershub, 250 bin $ tutarında yatırım yapmayı öneriyor.

Bu bakımdan, Startershub, yeni filizlenen şirketleri tespit ediyor ve adeta o şirketlere can suyu veriyor.

Startershub bünyesindeki en dikkat çekici yatırım Zeplin olarak karşımıza çıkıyor.

Zeplin: Zeplin Inc.’in (“Zeplin”) şirket merkezi ABD’de bulunmaktadır. Türkiye’de kurulan şirket, kurucularının kararı ile 2015 yılında merkezini ABD’ye taşımıştır. Zeplin, tasarımcılar ile yazılımcılar arasındaki çalışma şeklini kolaylaştırmaya yarayan ve tasarımların mobil veya web tabanlı yazılımlara dönüşmesi aşamasında sağlıklı iş birlikleri sağlayan bir yazılımdır.

Zeplin’in değerlemesi yaklaşık olarak 900 milyon TL’ye ulaşmıştır.

HUBVC_Zeplin.png

Startershub bünyesindeki diğer kıymetli 2 yatırım ise, Fanomena ve Monument Labs’tır:

Fanomena: Eventbaxx şirket merkezi Almanya’da bulunmaktadır. Eventbaxx, etkinlik sponsorlarının aktif olarak içerik üretmelerine imkan sağlayarak etkinlik katılımcıları ile etkileşimi arttıran ve süreçleri daha sürdürülebilir hale getiren dijital etkileşim platformudur.

Monument Labs: Monument şirket merkezi ABD’de bulunmaktadır. Kurucuları Türk olmakla beraber Monument ilk baştan ABD’de kurulmuş bir girişimdir. Monument, geliştirdiği ileri seviye yapay zeka algoritması ile kullanıcılarının fotoğraflarını yer, zaman, çekimi yapan cihaz, fotoğraftaki öğeler ve yüz tanıma gibi özellikler üzerinden analiz ederek otomatik bir şekilde organize eden ve yedekleyen akıllı bir cihazdır.

Dilerseniz şimdi de Startershub dışındaki önemli yatırımlara göz atalım. Benim dikkatimi çeken yatırımlar şunlar oldu:

Meditopia, Segmentify, Thread in Motion ve Udentify:

Meditopia: Meditation; teknoloji, bilim ve meditasyonu bir araya getirerek sağlık problemlerinin çözülebildiği, daha farkında bireyler ve toplum yaratmak amacıyla kurulmuş olup, mobil uygulamasında son kullanıcıya sunulan içerikler, meditasyon alanında uzman profesyoneller tarafından üretilmektedir.

Meditopia, en çok indirilen meditasyon uygulamaları arasındadır. Globalde 18 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. Şirketin merkezi 2018 yılında Almanya’ya taşınmıştır. Şirket, Türkiye dışında Almanya, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerde kullanıcılara ulaşmaktadır.

Şirketin güncel değerlemesinin 60 milyon $ olduğu belirtilmektedir.

Şirket, Temmuz 2020’da yeni yatırım almış ve şirketteki HUBVC payı %3,82 seviyesine düşmüştür. Ardından, Ekim 2020’de HUBVC %1’lik payını başka bir hissedara satarak, kısmi çıkış yapmıştır. Halen Meditopia’da %2,8’lik HUBVC hissesi bulunmaktadır.

Meditopia haber linki

Meditopia, gelecekte de kuvvetli büyümesini sürdürebilecek bir girişim izlenimi vermektedir. Kısmi çıkış ile HUBVC, 49 kat getiri elde etmiştir.


Segmentify: E-ticaret siteleri için kişiselleştirme çözümleri üreten bir platformdur. Böylece, e-ticaret şirketlerinin satışa dönüşme oranlarının optimize olması sağlanmaktadır. HUBVC şirketin yaklaşık olarak %10’una sahiptir.


Thread in Motion (TIM): Üretim süreçlerindeki hataları minimize eden akıllı tekstil şirketidir. Giyilebilir teknolojiler ile üretim süreçlerindeki insan hataları minimize etmeyi sağlarken, üretim tesislerinin Endüstri 4.0 ile çalışmasına destek olmaktadır.

TIM, kumaş üretiminde yenilikçi teknolojilerin uygulanması ile iletken ipliklerden dokunmuş, elektronik frekans üretebilen, yıkanabilir, boyanabilir, giyilebilir kumaşların üretilmesi, bu kumaşlarla elektronik cihazların kontrolünün gerçekleştirilmesi amaçları ile faaliyet göstermek amacıyla kurulmuştur. TIM, teknolojik kumaş dokuma teknolojisiyle geliştirmiş ve üretmiş oldukları akıllı eldivenler ile Endüstri 4.0 teknolojisine geçiş yapan fabrikalarda el terminallerinin yerine bu eldivenlerin kullanılmasını sağlayarak fabrikaların performansını arttırmayı hedeflemektedir.

Şirket Eylül 2020’de Sabancı Holding Kurumsal Girişim Sermayesi Fonu’ndan (Sabancı Ventures) yatırım aldı.

TIM halen Kordsa, Brisa ve Carrefoursa gibi Sabancı Holding şirketlerine hizmet veriyor.

TIM’in değerlemesinin 100 milyon TL’ye ulaştığı basında belirtilmiş.


Udentify: Udentify perakende mağazalarda kamera tabanlı ziyaretçi analizleri ile, müşterilerine verimlilik arttırıcı çözümler sunmaktadır.

Udentify, mağazalardaki kameralar sayesinde müşterilerin hareketlerini analiz ediyor. Elde edilen analiz sonuçları, perakendecilerin operasyonlarını ve satışlarını arttırmalarına yönelik fikirler sunuyor. Udentify, Slush, Swisscom StartUp Challenge, KMD Perakende Teknolojileri Ödülleri ve Rockstart'tan ödül almayı başaran bir girişimdir.

Şirketin kurucu ortaklarından olan Can Dörtkardeşler, Kasım 2020’de bir trafik kazasında maalesef hayatını kaybetmiştir.

Sonuç:

  • HUBVC, girişim sermayesi alanındaki en önemli oyunculardan birisi. Her ne kadar Earlybird, Revo Capital vb. rakiplerine göre yatırım bütçesi düşük olsa da, portföyündeki gelecek potansiyeli yüksek şirketlerle büyüme potansiyeli var diye düşünüyorum. İleride daha da önemli bir fon haline gelmek için, sermaye arttırımı yapma olasılığı ilginç olabilir.

  • Startershub, HUBVC için yeni şirket tespit etmek ve HUBVC bünyesine katabilmek için önemli bir avantajdır.

  • Olgunlaşmaya başlayan ve gelecekte çıkış yapılma potansiyeli yüksek olan şirketler olarak Zeplin, Meditopia, Segmentify, TIM ve Udentify’ı bir adım önde görüyorum. HUBVC’nin bu 5 şirketin yanına yeni şirketleri de katabilmesi son derece önemli.

  • Girişim sermayesi şirketlerinin en önemli gelir kalemi iştirak satışlarıdır. Bu satışların olabilmesi çok kısa sürelerde mümkün değildir. Şirketlerin satılabilecek büyüklüğe gelmesi yıllar alabilmektedir. Bu nedenle, bu şirketlere yatırım, uzun vadeli bir perspektif ile yapılmalıdır.



























Previous
Previous

Işık Plastik halka arz fiyatı değerlendirmesi

Next
Next

Girişim sermayesi ve özel sermaye fonlarını anlamak, küçük yatırımcıya ne katar?