Bireysel yatırımcı için ipuçları ve pusula

Bireysel yatırımcıların, yatırım yaparken göz önünde bulundurması gereken 4 ana konu bulunuyor:

1.      Yatırım aracının risk ve getiri profili kişiye uygun mu?

2.      Yatırım aracının likiditesi

3.      Yatırım aracının gerektirdiği bilgi düzeyi

4.      Zaman ayırma gerekliliği

 

 

1.) Risk ve getiri profili:

Her bireysel yatırımcı birbirinden farklıdır. Yatırımcının yaşı, serveti, riskli yatırımlara ayırdığı bütçe gibi faktörler, kişinin risk ve getiri tercihlerini de etkileyecektir.

20’li yaşlardaki genç bir yatırımcı hisse senedi ya da kripro varlıklar gibi daha riskl yatırım araçlarını ağırlıklı olarak tercih edebilir. Bu yatırımcı getiriyi maksimize etmeye çalışacaktır. Bir kayıp durumunda ise, önünde telafi için teorik olarak uzun yıllar vardır.

Yaşını almış ve emekliliğine az bir süre kalmış olan bir yatırımcı ise, servetini yüksek getiri ile büyütmekten ziyade, servetini korumayı ve sürdürülebilir getiriye odaklanacaktır. Böyle bir yatırımcının devlet tahvili, vadeli mevduat, endeks yatırım fonları (S&P 500, vb.) yatırımlara yönelebileğini öngörebiliriz.

 

2.) Likidite:

Likidite, bir yatırım aracının ne kadar hızlı biçimde nakite dönüştürüldüğünü ifade etmektedir. Örneğin, 100 ABD Doları’nın anlık olarak TL’ye döndürmek mümkün iken, bir konutu satıp TL’ye döndürebilmek birkaç ayı bulabilir. O nedenle, yatırımcıların, yatırım araçlarının likiditelerini de göz önünde bulundurması gerekmektedir. Sağlık harcaması gibi acil bir harcama söz konusu olduğunda, likidite daha da önemli hale gelebilmektedir. O nedenle, yatırımcıların toplam servetlerinin ne kadarının likit ne kadarının likit olmayan varlıklarda olduğunu iyi analiz etmesi gereklidir.

 

3.) Gereken bilgi düzeyi:

Farklı yatırım araçları, farklı düzeylerde bilgi seviyesi gerektirir. Örneğin, vadeli mevdurat görece basit bir yatırım aracıdır. Başlangıç seviyesindeki bir yatırımcı, vadeli mevduat ile ilgili fena olmayan bir bilgi füzeyine sahip olabilir. Ancak direkt bir hisse senedine yatırım yapmak ya da türev araçlara yatırım yapmak daha üst düzey bilgi gerektirecektir.

Hisse senetlerine yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, eğer gerekli bilgi düzeyinde değiller ise, yatırım fonlarına yönelebilirler. Yatırım fonları, işi yatırım yapmak olan fon yöneticileri tarafından yönetilmektedir. Bu fonlar yıllık %2-4 arasında bir yönetim ücreti karşılığında, bireysel yatırımcıların birikimlerini yönetmektedir.

 

4.) Zaman ayırma gerekliliği:

Hisse senetlerine direkt kendileri yatırım yapmak isteyen bireysel yatırımcılar, bu şirketleri ytanımak, finansal tablolarını incelemek için hatırı sayılır bir zaman ayırmalıdır. Bunu yapamayacak olan yatırımcılar, yatırım fonlarına yönelebilir.

Vadeli mevduat, para piyasası fonu, altın gibi yatırımların zaman gerekliliği görece düşüktür.

Previous
Previous

Şirket raporları için aracı kurum sayfaları

Next
Next

Küçük şirket hızlı büyür