ARD Yazılım (ARDYZ) incelemesi

Arkadaşlar herkese mutlu, sağlıklı ve huzurlu bir yıl diliyorum. Bu yazımda, borsamızın hızlı büyüyen yazılım şirketlerinden birisi olan ARD Grup Bilişim Teknolojileri A.Ş.’yi inceleyeceğim.

Genel görünüm:

2011 yılında yazılım çözümleri üretmek üzere Hacettepe Üniversitesi Teknokent’te kurulan şirket, ARD Grup Holding iştiraklerinden birisidir.

ARDYZ12.png

6 Şubat 2020 tarihinde halka arz edilen şirket, ağırlıklı olarak yazılım çözümleri üretmektedir. Yazılım çözümleri dışında sistem çözümleri de sağlayarak, kısmen donanım da kullanarak sistem entegrasyonları yapmaktadır.

Ana kategoriler halinde yazılım hizmetleri şunlardır:

  • E-Dönüşüm: e-Fatura, e-Arşiv, vb.

  • Kurumsal Yazılım Çözümleri: Kurumsal Bilgi Yönetim Sistemi, Kurumsal Kimlik ve Erişim Yönetimi

  • Ulusal Hukuk Yazılım Çözümleri

  • Sağlık Sistemleri Çözümleri

  • Bulut Çözümleri

  • Siber Güvenlik

1 Ekim 2020 tarihi itibarıyla, borsamızda Yıldız Pazar’da işlem görmektedir.

ARDYZ07.png

Şirketin hissesi, Şubat 2020’den bugüne çok yüksek bir performans göstermiştir. 31 Aralık 2020 günü kapanışında hisse fiyatı 48 TL’den kapandı. Şirket bugün itibarıyla yaklaşık 25 F/K çarpanından işlem görmektedir.


ARDYZ02.png

Şirket, yatırımcı sunumunda güçlü büyüme potansiyelini öne çıkarmıştır.

ARDYZ1.png

Borsamızda yer alan diğer yazılım şirketlerinde olduğu gibi, geçmiş çeyreklik rakamlara bakıldığında, son çeyreğin ARDYZ için de en güçlü 3 aylık dönem olduğu görülmektedir.

Finansallar:

Şirketin hızlı ciro, faaliyet karı ve net kar büyümesi gösterdiğini görüyoruz.

Kaynak: Yatırımcı Sunumu, 11 Aralık 2020

Kaynak: Yatırımcı Sunumu, 11 Aralık 2020

ARDYZ03.png
ARDYZ04.png

Şirketin özel sektör müşteri ağırlığını arttırmak istediği anlaşılıyor. Bu durum, işletme sermayesi yönetimi anlamında şirkete avantaj sağlayacaktır.

ARDYZ05.png



Bilançodan da görüleceği gibi, şirket borçsuz bir yapıda büyüyor. Bu da ileride istemesi durumunda, bankalardan büyümek için kullanabileceği kaynağa rahatlıkla ulaşabileceği anlamına geliyor.

Rekabet analizi:

Şirket, yazılım alanının e-dönüşüm, sağlık yazılımları, siber güvenlik gibi farklı alanlarında yer alıyor. Bu durum şirketi, farklı yazılım şirketleri ile doğrudan/dolaylı olarak rakip hale getiriyor. Şirket, e-dönüşüm tarafında Logo ile, sağlık alanında Fonet ile, siber güvenlik alanında ise Kron ile rakip diye düşünebiliriz.

Şirketin üst yönetimi, farklı yazılım alanlarında yer almayı bir avantaj olarak gördüğünü bir mülakatında belirtmiş. Herhangi bir sektörde daralma olduğunda, bu daralmadan minimum düzeyde etkilenmeyi hedefliyorlar.

Yazılım alanındaki farklı şirketlerin farklı stratejileri olabiliyor. Örneğin, Fonet ise yalnızca sağlık alanına odaklanmış durumda. Bu durum, Fonet’e belli bir alanda uzmanlaşma getiriyor. Diğer taraftan da sağlık sektörünün dinamiklerine şirket göbekten bağlı olmuş oluyor.

Operasyon:

ARDYZ13.png
ARDYZ14.png


Değerleme:

F/K olarak ARDYZ’ye baktığımızda, diğer hızlı büyüyen yazılım şirketleri gibi 20’nin üzerinde F/K ile işlem görüyor.

Screen Shot 2021-01-01 at 14.20.47.png
Screen Shot 2021-01-01 at 14.23.36.png

Şirketin hisseleri, son 1 ayda %40 düzeyinde değer kazandı. 2020 son çeyrek rakamlarının iyi gelme olasılığı, yatırımcıları güçlü bir alıma yöneltmiş olabilir.

Ak Yatırım, ARDYZ hissesini beğendiğini belirtmişti. Onların görüşlerini şu dokümanda görebiliriz:

ARDYZ_Ak.png

Bu dokümana şu linkten ulaşabilirsiniz:

Ak Yatırım’ın ARDYZ raporu

Aynı zamanda, Ak Yatırım’ın Youtube videosunda da ARDYZ için bir değerlendirme mevcut. Şu linkten izleyebilirsiniz:

ARDYZ YouTube videosu

2021 değerlendirmeleri:

  1. Şirketin, Covid-19 sonrası dönemde önemli avantajları mevcut. Şirketin ürünleri, özellikle kamu kurumlarının faaliyetlerinin, dijital ortama aktarılmasına destek oluyor.

  2. Covid-19 pandemisine yönelik olarak Followino ürünü, AVM, hastane gibi alanlardaki kişi yoğunluğunu, kişilerin ateşini ölçebilen bir uygulama. Yaygınlaşması ve ciroya katkı vermesi beklenebilir.

  3. Şirket, kamu müşterilerinin payını azaltıp, özel sektör ağırlığını arttırmak istiyor. Kamu tarafında ödemelerde gecikmeler olması, işletme sermayesi bakımından şirketi zorlayabiliyor.

  4. Ak Yatırım’ın 2021 ciro beklentisi 200m TL. Net kar tahmini is 91m TL. Bu rakamlar F/K’yı 2021 için 10 mertebesine düşürebilir. Ak Yatırım’ın hisse fiyat hedefi is 70 TL.

ARDYZ01.png
Previous
Previous

Şirket birleşme ve satın almaları (M&A) hisseleri nasıl etkiler?

Next
Next

Hektaş’tan ortaya karışık menü