Alarko Gayrimenkul (ALGYO) incelemesi


Herkese merhabalar,

Bugün sizlere Alarko Gayrimenkul ile ilgili özet bilgiler vermek istiyorum.

Şirketin ticari unvanı, Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’dir. Şirketin, hisse kodu ise ALGYO’dur.

Şirket, ülkemizin önde gelen holdinglerinden birisi olan Alarko Holding’in, gayrimenkul alanındaki iştirakidir. 1996 yılında kurulan şirket, Türkiye’nin halka açılan ilk GYO’sudur. Şirketin halka açıklık oranı %49’dur.

Alarko GYO, portföyünde bulunan gayrimenkullerin kira geliri ile yatırımcısına sabit getiri sağlamakta, aynı zamanda da geliştirme amacı ile elinde değerli araziler bulundurmaktadır.


Varlıklar.png

Şirketin 2 ana varlığı bulunmaktadır:

1.) Yatırım amaçlı gayrimenkuller: 885 milyon TL

2.) Finansal yatırımlar: 767 milyon TL

Finansal yatırımların ağırlıklı olarak USD cinsinden Eurobond tarafında tutulduğu, böylece kambiyo karı elde edildiği görülmektedir.



Kaynaklar.png

Kısa ve uzun vadeli yükümlülükler son derece sınırlıdır. 30 Eylül 2020 itibarıyla yalnızca 17 milyon TL.

Şirketin borçsuz ve nakit zengini olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Gelir tablosu.png

30 Eylül 2020 gelir tablosu incelendiğinde, kira gelirlerinin 22 milyon TL düzeyinde olduğu görülmektedir. Esas faaliyet karının artışının ana sebebi, finansal yatırımlardan elde edilen kambiyo karı tutarıdır. Bu da net karın, 218 milyon TL düzeyine ulaşmasına ciddi katkı sağlamıştır.

Gayrimenkuller.png

Şirketin portföyünde, 8 farklı gayrimenkul yer almaktadır. Bu gayrimenkullerin bir kısmı kira geliri elde etmekte iken, bir kısmı ise üzerinde proje geliştirilmesini beklemektedir.

Şirketin devam etmekte olan yeni proje geliştirmesi yoktur:

“Şirketimizin mevcut durumda devam eden projesi bulunmamaktadır. Alkent İstanbul 2000’deki en prestjli projesi olan Göl Malikaneleri’nde yaşam devam etmektedir. Portföyünde yer alan gayrimenkullerden istikrarlı kira geliri elde etmeye devam eden şirketimiz, yeni geliştireceği projelerini ekonomik konjonktürün uygun olduğu zamanda hayata geçirmeyi hedeflemektedir.”


Faaliyetler.png

Şirket, 1 hisseye düşen aktif değeri 27 TL olarak hesaplamaktadır. Şirketin hissesi an itibarıyla 18,60 TL’den işlem görmekte olup, Piyasa Değeri / Defter Değeri yaklaşık olarak 0,70 çarpana karşılık gelmektedir.

Şirketin nakit zengini olması, yabancı para cinsinden finansal varlıklarından kambiyo karı elde ediyor olması avantajları olarak görülebilir.

Covid-19 nedeniyle ve artan faiz ortamıyla birlikte, şirketin yeni projeler geliştirmesinin zaman alabileceğini değerlendirmek anlamlı olacaktır.





Previous
Previous

Halk Yatırım’ın ücretsiz veri platformu Skor Kart

Next
Next

Portföydeki şirketlerin büyüklükleri ve Covid-19 riskleri