Sektörel analiz örneği: Otomotiv
Herkese mutlu ve sağlıklı bir pazar günü diliyorum.
Sektörel derneklerin sağladığı veriler, temel analiz için önemli katkı sağlar. Bunu otomotiv sektörü için özet olarak göstermeye çalışacağım.
Bu sektörel analizi yapabilmek için güvenilir bir veri setine ihtiyaç duyarız. Çoğu zaman bu bilgileri ülkemizde bulabilmek maalesef mümkün olmuyor. Çünkü, birçok sektördeki kayıt dışı ekonomi, ilgili sektörel derneklerin bu verileri kamuoyu ile paylaşmasını engelliyor.
Otomotiv sektörü içinse, bu güvenilir verilere ulaşmak mümkün. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), aylık olarak sektörün üretim, iç pazar büyüklüğü, ihracat rakamları gibi kritik unsurlarını, raporları aracılığıyla bizlerle paylaşıyor.
Ülkemizin önemli otomotiv üreticileri, OSD’nin üyeleri arasında yer almaktadır.
OSD, aylık olarak detaylı sektörel raporlar paylaşmaktadır.
Yukarıdaki özet sayfaya göre, Türkiye 2020 yılını 1,3 milyon adet üretim ile tamamladı. Bu rakama hem binek otomobil hem de hafif ve ağır ticari taşıtlar da dahildir.
Ekonomist dergisinin haberine göre, 2021 yılı üretim beklentisi 1,5 milyon adettir.
Çıkarılan sonuçlar:
1.) Türkiye hem kuvvetli üretim yetkinliği hem de ihracat kabiliyeti ve Avrupa’ya yakınlığı ile otomotiv alanında önemli bir bölgesel güçtür.
2.) Koç Grubu, halka açık otomotiv şirketleri ile (FROTO, TOASO, OTKAR, TTRAK vb.) bu alandaki en kuvvetli yerel oyuncudur.
3.) FROTO, ticari araç alanındaki en önemli oyuncudur. Elektrikli araçlar hikayesi FROTO için önemli bir tema olacaktır. Ayrıca, e-ticaretin Covid-19 sonrası etkinliğini arttırması ile ticari araç segmentinin bu durumdan olumlu etkileneceği düşünülmektedir.
4.) Binek otomobil alanında çok kısıtlı bir ihracatı olan FROTO, kamyonet ve minibüs alanlarında açık ara ihracat lideridir.
5.) Otomotiv sektörü, hisse kategorilerinden döngüsel olana dahildir. Bu bakımdan, ekonomik döngüler doğrultusunda hisse performansı da salınım gösterecektir.