Örnek portföy dağılımı ile riskleri yönetmek


Örnek portföy dağılımı.png

Geleneksel olarak, hisse senedi ve yatırım fonları, mevduat ürünleri veya devlet tahvili gibi borçlanma araçlarına kıyasla daha yüksek getiriler sunmaktadır. Bu bakımdan yatırım ürünleri portföy getirisini olumlu olarak etkilemektedir. Mevduat ürünleri ise yatırım ürünlerinin getirdiği ek riski bir nebze de olsa bertaraf etmek ve daha dengeli bir portföy oluşturmak için kullanılabilir.

Bir başka husus ise, özellikle TL’nin değer kaybettiği dönemlerde, portföyün bir kısmının da döviz bazlı varlıklarda bulundurulmasıdır.

Kişinin risk ve getiri tercihine, yaşına, portföy hedeflerine bağlı olarak, portföy dağılımındaki ağırlıklar değiştirilebilir. Örneğin, 20-30 yaşlarındaki bir birey, hisse ağırlığını çok daha yüksek olarak belirlerken, emekliliğine yaklaşan bir birey ise, devlet tahvili ve temettü hisseleri ile makul getiri ve risk seviyesine ulaşmayı tercih edebilir. Genç birey önemli bir kayıpla karşılaşsa bile, bu kaybı telafi etmek için önünde uzun yıllar olacaktır. Ancak, daha yaşlı birisi böyle bir riskten kaçınmak isteyecektir.

Previous
Previous

Hisse portföyünün sektörel dağılımı

Next
Next

24 Kasım 2020 itibarıyla hisse portföyüm