Şirketin şifrelerini çözmek: Yatırımcı Sunumu


Uzun vadeli yatırımcının en büyük özelliklerinden birisi, yatırım yaptığı şirketi belirli aralıklarla takip etmesidir. Burada ifade ettiğimiz takip, hisse fiyatının dakika dakika takip edilmesi değildir. Anlık olarak fiyatı takip etmek hem zaman kaybıdır hem de yatırımcının kısa vadeli hareketler nedeniyle büyük resmi kaçırmasına neden olabilir.

Önerdiğimiz takip yöntemi çeyreklik olarak finansal tabloların takibi ve KAP açıklamalarının haftalık/aylık takibidir. Finansal tabloları incelediğimizde şirketin cirosunun ve karlılığının artışını rakamsal ve yüzdesel olarak görebiliriz. Ancak bizlere şirketin büyüme hikayesi, üst yönetimin geleceğe bakışı, rakiplerin piyasadaki fiyat stratejisi gibi konuları en iyi anlatan doküman Yatırımcı Sunumu’dur.

Yatırımcı sunumunun ana faydası, finansal tablolarda olmayan ticari ve stratejik verileri içermesidir:

  • İlgili şirketin yatırım temaları, bu şirkete neden yatırım yapmalıyız?

  • Cironun ürün ve satış kanalı bazında kırılımı ve her alt kırılım için yorumlar

  • İhracat yapılan ülkelerin cirodaki payı ve gelişimi

  • Ürün kategorisi ve kanal bazında brüt kar veya FAVÖK analizi

  • Yeni kazanılan müşteriler, ihaleler, vb.

  • Ciro veya kar artışı ile ilgili yönetimin yorumları

  • Üst yönetim pazarın hangi segmentlerinde büyüme öngörüyor?

Yukarıdaki bilgilerin bir kısmını ya da tamamını faaliyet raporlarında da bulmak mümkün olmakla birlikte, yatırımcı sunumu bu bilgileri hem daha detaylı ve etkili ortaya koyar hem de bizler için kıymetli analizlere yer verilmesi mümkündür.

Türkiye’de halka açık her şirket yatırımcı sunumu hazırlamıyor maalesef. Hazırlayan kimi şirketlerin de yatırımcı sunumlarının içeriğinin hem özensiz hem de yetersiz olduğunu düşünüyorum.

Kordsa ve Orge’nin yatırımcı sunumlarını beğendim. Şu linklerden inceleyebilirsiniz:

Kordsa

Orge

SASA ve Hektaş gibi en popüler hisseler arasında yer alan iki şirketin yatırımcı sunumlarının olmaması da bende hayal kırıklığı yarattı. Umarım bu iki güzide şirket de en yakın zamanda kendilerine yakışan yatırımcı sunumlarını biz yatırımcılarla paylaşırlar.






Previous
Previous

Peter Lynch yaklaşımı ile 2020 3Ç değerlendirmesi

Next
Next

Bir haftada hisse portföyüm %10 eridi, ne yapmalıyım?